Ghid pentru somajul tehnic

Firmele pot recurge la somaj tehnic, in contextul actual, pentru plata indemnizatiilor de concediu, in doua categorii de situatii.
Potrivit ordonantei, Guvernul va ajuta societatiile care au activitatea inchisa si firmele care si-au redus mult activitatea din cauza coronavirusului.
Firmele care pot beneficia de ajutor de la stat
Practic, cele doua categorii de firme pentru care se vor deconta indemnizatiile pentru angajatii trimisi temporar acasa sunt urmatoarele:
 restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, institutii de spectacol, organizatori de targuri si/sau evenimente, etc care fie isi reduc, fie isi inchid activitatea;
 societatile care sunt afectate indirect de coronavirus (atat in perioada starii de urgenta, precum si in afara acestei perioade) si, in acelasi timp, nu pot plati salariile, pot sa beneficieze de subventionarea indemnizațiilor de somaj tehnic pentru maximum 75% dintre salariatii activi la momentul actual.


Citeste mai jos despre conditiile impuse celor doua categorii de firme pentru a obtine ajutorul de la stat si despre cum trebuie sa procedeze firmele pentru a depune solicitarea pentru plata indemnizatiilor din luna anterioara:

Finantari IMM si consultanta online

In data de  24.03.2020 , a fost realizata o lista de finantari in vremea COVID-19. Conform, fonduri-structurale.ro, calendarul lansarilor de apeluri de proiecte poate suferi modificari ca urmare a masurilor luate de Autoritatile de Management ca raspuns la COVID-19.

Apelurile se adreseaza IMM-urilor inovatoare din domeniile industriei ecologice, cresterii albastre si IT&C, celor care doresc investitii in IMM-uri din Regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia; antreprenorilor care cauta introducerea pe piata a rezultatelor cercetarii, transfer tehnologic; societatilor care doresc sa realizeze activitatii culturale sau celor care pot sa aduca pe piata produse inovatoare etc.

Totodata, exista posibilitatea de a intra intr-o sesiune de consultanta gratuita. Pentru a programa o intalnire online, click AICI.

Pentru a afla raspunsuri la intrabarile  „ce se finanteaza” ,  „care este perioada de depunere” ,  „care sunt conditiile pentru finantarea programului”  si lista detaliata a apeluri de proiecte acesati pagina dedicata finantarilor a site-ului fonduri-structurale.ro/finantari.

Ghid de supravietuiere pentru firme

Stim ca autoritatile au pus la punct o serie de scenarii si planuri de actiune care implica adoptarea unor masuri (din ce in ce mai) restrictive pentru ca suntem oficial in strare de urgenta.

Unii dintre noi deja simtim impactul economic si nu stim cat de puternic va fi.

Avand in vedere raspandirea coronavirusului, specialistii de la www.mslegal.ro recomanda o lista cu ajutorul caruia o societate poate sa evalueze contextul.

Una dintre principalele actiuni, pe care orice reprezentant al mediului de afaceri o poate implementa in aceasta perioada, vizeaza relatiile contractuale. Este foarte important sa initiati discutii cu partenerii comerciali si, in acelasi timp, sa pastrati evidenta discutiilor.

Totodata, aflam informatii despre Certificatul de situatii de urgenta (CSU) care poate fi utilizat in relatiile cu tertii, parteneri de afaceri, angajati, colaboratori, institutiil publice, banci, societati de leasing sau in fata instantelor de judecata, etc.

Acceseaza link-ul https://www.mslegal.ro/ghid-de-supravietuiere-covid-19-pentru-firme/ pentru a afla mai multe detalii despre ghidul de supravietuiere COVID-19 pentru firme.

Planificarea unei afaceri

Este absolut normal sa te intrebi: de ce am nevoie sa imi planific activitatile? Insa,
intotdeauna raspunsul este foarte simplu.
Pentru ca stiu ce urmeaza sa fac si, in acelasi timp, pot sa vad si sa verific daca am
realizat ce am planificat.
Bineinteles, exista multe argumente pentru a realiza o planificare si, bineinteles,
acest mod de a organiza activitatea este extrem de variat in functie de profilul
afacerii, precum si de dimeniunea acesteia.

De ce este importanta planificarea?

La toate nivelele manageriale, fie ca vorbim de managerii de productie, managerii
de marketing sau chiar si despre activitati de consultanta si despre acei oameni ai
muncii casnice, trebuie sa stabilim in mod eficient ce anume vrem sa realizam si
cu ce efort (resurse materiale, resurse financiare, timp, etc.).
Totodata, este important sa stim ca planificarea este principalul instrument pe
care managerii si/ sau propietarii de afaceri il au si cu ajutorul caruia pot sa faca
fata schimbarilor.

Planificarea afacerii sau ce este procesul de planificare?

Procesul de planificare opereaza cu diferite secvente manageriale si ne ajuta sa
raspundem la o serie de intrebari, cum ar fi?
1. Ce doresc sa obtin? Sau altfel spus care sunt obiectivele mele/ ale afacerii pe
care doresc sa o construiesc si/ sau sa o dezvolt?
2. Cui doresc sa ma adresez? Sau altfel spus care este publicul meu tinta?
3. Ce doresc sa comunic? Care este mesajul pe care produsul/ serviciul meu il
transmite catre public/ consumatori/ clienti?
4. Cum sa comunic? Sau altfel spus ce mecanisme sa folosesc pentru a imi
transmite mesajul intr-un mod cat mai usor (cu efort minim) si cat mai clar si
direct catre publicul tinta?
5. Cum stiu ca am procedat corect? Sau altfel spus cum pot sa evaluez ceea ce am
facut?
Toate aceste intrebari se folosesc in secvente, adica acest mod de gandire se va
repeta in fiecare an al exercitiului financiar. Pentru anumite afaceri, care fie se
dezvolta rapid, fie incep sa dezvolte activitati in alte sectoare decat cele prevazute
invitial, o data la 6 luni trebuie sa ne intrebam si sa raspundem cu privire la
obiective, public tinta, mesaj si canale de comunicare si vanzare, tonul narativ sau
identitatea brandului/ afacerii si, nu in ultimul rand, la instrumentele de evaluare.

1,4 miliarde de euro finantare pentru IMM

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va aloca inca 1,4 miliarde de euro pentru sustinerea IMM-urilor din Romania.

Astfel, peste 5000 de Start-up-uri romanesti vor beneficia de conditii mai bune de imprumut iar rentabilitatea investitiei (ROI = return of investment) vizeaza cresteri pe anumite sectoare ale economiei, in principal pentru exporturi.
Pana in prezent, aproximativ 2000 de IMM-uri au fost sprijinite iar sustinerea BEI creste de la an la an.

Dobanzi mai mici percepute de catre bancile care acorda imprumutul

Bancile care vor putea acorda imprumutul sunt CEC Bank, BCR, BRD- Groupe Societe Generale, Libra Bank, ProCredit Bank, Unicredit si Raiffeisen Bank, pe langa ING si Banca Transilvania. Aceste imprumuturi au o rata de 60% a garantiilor pentru fiecare suma imprumutata iar dobanzile vor fi mai mici.
Sursa: http://www.business24.ro/imm/finantare-imm/noi-oportunitati-pentru-afacerile-mici-cati-
bani-arunca-in-joc-europa-pentru-finantarea-imm-urilor-romanesti-1607238
Totodata, luna aceasta, antreprenorii romani pot participa gratuit la Grow with Google Export Summit, de unde pot afla mai multe despre strategii si oportunitati de export. Pentru mai multe detalii despre evenimentul organizat de Google, click AICI.

Cursuri si evenimente gratuite pentru antreprenorii romani

In 2020, statul roman ofera gratuit cursuri si evenimente pentru antreprenorii romani, prin trei programe de sprijin pentru firmele mici si mijlocii, pregatite de Ministerul Economiei, cu bani de la bugetul de stat.

In ultimele decenii, educatia antreprenoriala a devenit un pilon central al formarii continue, datorita contributiei efective la constientizarea beneficiarilor cu privire la rolul antreprenoriatului in societate si asupra capacitatii personale de a se adapta la o piata a muncii in continua schimbare.

Astfel, in fata provocarii globale, inovatia, abordarile creative, spiritul antreprenorial reprezinta posibile raspunsuri.

Femeia Antreprenor, cursurile EMPRETEC si Targul de Mestesuguri si Artizanat

Educatia antreprenoriala reprezinta mai mult decat pregatire privind modul in care se conduce o intreprindere (Comisia Europeana, 2014). Aceasta se refera la modalitatea de dezvoltare a atitudinilor, a competentelor si a cunostintelor antreprenoriale care ar trebui, pe scurt, sa permita punerea in practica a unei idei de afaceri.

Antreprenoriatul este vazut ca identificare de oportunitati dincolo de resursele pe care cineva le are. De aceea, cresterea economica, creativitatea, adaptabilitatea si inovatia sunt inglobate in ceea ce inseama spirit antreprenorial, fiind mai mult decat simpla creare a unei afaceri.

Programele, proiectele, cursurile, seminariile, etc antreprenoriale ofera o ocazie excelenta de conectare a sistemelor de invatamant cu economia locala, deoarece acestea se bazeaza pe activitati specifice proiectelor si pe participarea voluntara a antreprenorilor reali.

Astfel, persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA), inreprinderile familiale si SRL-urile sunt invitate sa participe la cursuri si evenimente de afaceri in Romania si in strainatate, dupa cum urmeaza:

  • Femeia Antreprenor 2020: 80 de femei de afaceri din Romania vor merge la evenimente de afaceri in strainatate;
  • Programul national UNCTAD/EMPRETEC, prin care se vor organiza cursuri de business in Romania, printr-un parteneriat intre Universitatea Harvard impreuna cu Management Systems International si McBeer & Co;
  • Targul national pentru artizanat si mestesuguri, prin care mximum 100 de persoane vor fi ajutate cu bani de transport si cazare pentru a merge la targ.

Pentru mai multe informatii, accesati: https://www.startupcafe.ro/idei-antreprenori/cursuri-evenimente-afaceri-gratis-romania-2020.htm

Dobrota Cristina Irina, P.R. Expert 

Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes

prantreprenorismart@gmail.com

http://antreprenorismart.snsh.ro/

http://portal.antreprenorismart.snsh.ro/

Eveniment Google gratuit, despre strategii si oportunitati de export

Luna aceasta, Google organizeaza in Bucuresti un eveniment gratuit pentru antreprenorii romani care vor sa isi extinda activitatea la nivel international.

Ești interesat să îți extinzi afacerea în străinătate?

Participă la Grow with Google Export Summit, un eveniment dedicat în exclusivitate companiilor din România care plănuiesc să își extindă activitatea la nivel internațional sau care exportă deja și vor să crească mai mult.

Grow with Google Export Summit are loc pe 27 martie 2020, Hotel Radisson Blu. Inscrierea se face online AICI: