Opinia Nationala – interviu cu Mario Tache – Antreprenor SMART
Antreprenori SMART – Mario TACHE
SC BLOCKCHAIN CORPORATION SRL
In cadrul Etapei a II-a a Proiectului “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” in perioada martie-iunie 2019 au fost infiintate 33 de START-UP-uri, iar dupa semnarea Contractelor de Subventie majoritatea a primit primele transe de finantare.
Asociatia ”Societatea Nationala Spiru Haret pentru Educatie, Stiinta si Cultura”, in calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, a incheiat in luna iulie, etapa de infiintare de firme din cadrul subactivitatii SA 5.1 Infiintare firme, acordare subventii si monitorizarea implementarii planurilor de afaceri.
In Regiunea Sud- Muntenia, au debutat in afaceri, cu activitati specifice domeniului ales, 33 START UP-uri, beneficiare ale ajutorului de minimis.
Continuăm seria interviurilor din ziarul Opinia Națională, prin care ne dorim să facem cunoscute atât domeniile de activitate în care activează firmele înființate în cadrul Proiectului, cât și informații despre Antreprenorii SMART.
Mario Tache, pasionat de informatică, în special de partea hardware, și-a dorit să își poată pune ideile în practică. Prin Proiectul “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambițioși, Motivați, de Succes”, a avut posibilitatea de a-și înființa propria firmă, intrînd astfel în antreprenoriat. A înființat firma SC BLOCKCHAIN CORPORATION SRL – cu domeniul principal de activitate Cod CAEN 6203 – Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul.
Doamnul Tache (e-mail: mtblockchaincorporation@gmail.com) ne-a povestit despre experiența acumulată în ultima perioadă, de când a devenit antreprenor, dar și despre etapele parcurse de dumnealui în cadrul Proiectului, prin acest interviu dorindu-și să-i încurajeze pe viitorii antreprenori să acceseze fonduri europene:Ce este un antreprenor in viziunea dumneavoastra? Ce calitati considerati ca trebuie sa aiba?
Un antreprenor trebuie să aibă curaj și determinare să inceapă o afacere pornind de la o idee. Din punctul meu de vedere un antreprenor este indicat să dețină cunoștințe generale din domeniile care au legatură cu funcționarea unei societăți comerciale (contabilitate, resurse umane, cunoștințe juridice, IT, etc.), dar și un sistem de management al riscului foarte bine pus la punct.
In ce context ati auzit de Proiectul “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” si cum considerati ca a fost experienta dumneavoastra in cadrul Proiectului? Vi s-a parut complicat sa aplicati pentru Competitia Planurilor de Afaceri desfasurata in cadrul Proiectului?
Despre Proiectul “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitioși, Motivati, de Succes” am auzit în grupul meu de prieteni, unul dintre ei participînd la o prezentare dedicată acestuia. Acest Proiect mi s-a părut o oportunitate și am hotarât să ma înscriu și să particip la Cursurile de Competențe Antreprenoriale, organizate în cadrul acestiua, în urma cărora am aprofundat informații legate de antreprenoriat. Toate cunostințele dobândite mi-au fost de folos și le-am aplicat încă din momentul înființării societății comerciale. Un punct forte al acestui program este calitatea Experților Consultanță Antreprenorială. Datorită implicării acestora etapele parcurse în cadrul acestui Proiect le-am urmat fără nici un fel de obstacole. Pot să afirm că aceștia au făcut diferența dintre acest Proiect și alte proiecte la care am vrut să aplic, dar care m-au făcut să privesc reticent accesarea lor.
Ce v-a determinat sa deveniti antreprenor?
IT-ul, în special partea de Hardware, a fost și este pasiunea mea încă de cand eram mic. Prin anul 2005 m-am gândit să realizez un portal dedicat plăților tuturor facturilor online (taxe si impozite, curent, gaze, telefonie, etc.), însă lipsa finanțării, dar și neîncrederea din acea perioadă în mediul online, s-au dovedit a fi obstacole prea mari. Faptul că am putut să accesez aceste fonduri europene pentru domeniul ales de mine pentru înființarea firmei, domeniu în care am experiență, m-au determinat să prind curaj, insuflându-mi convingerea că pot dezvolta și susține această afacere.
Ce v-a inspirat sau cum v-a venit ideea de afaceri, care stă la baza înființării firmei dumneavoastra?
Ideea mi-a venit întâmplator, când căutam să îmi cumpăr niste componente IT noi și am văzut că pretul acestora era destul de mare. Atunci m-am gândit că pot să gasesc componente mult mai convenabile si accesibile ca preț, în special pentru studenți. Pentru mine, un avantaj îl reprezintă trendul occidental de a folosi un bun atât cât este nevoie.
Ce inseamna pentru dumneavoastra succesul in afaceri?
Majoritatea asociază succesul în afaceri cu succesul din punct de vedere financiar. Eu consider că inovația este sinonimul succesului, și anume să pot face tehnologia accesibilă tuturor categoriilor sociale.
Au existat probleme care v-au intarziat infiintarea firmei?
Știm cu toții că în România birocrația poate fi o problemă, însă eu nu am întâmpinat nici un fel de obstacole, toate actele de înființare a firmei au iesit in termen.
Aveți un model de antreprenor de succes care vă inspiră?
Consider că fiecare antreprenor de succes a adus beneficiile sale comunității parcurgînd propriul drum. Din cei pe care îi apreciez cel mai mult i-aș aminti pe: Andrew Carnegie, Cornelius Vanderbilt și Warren Buffet.
Ce surse de învațare utilizați pentru dezvoltarea dumneavoastră personală?
Îmi place să citesc atât despre mediul de afaceri, cât și despre noutățile din IT. Majoritatea surselor sunt din mediul online, unul demn de specificat este Skillshare, un portal pe care îl consider bun pentru oricine, antreprenor sau client.
Ce planuri de viitor aveti ca antreprenor? Cum vedeti afacerea dumneavoastra peste doi ani?
Îmi doresc să intru pe piața de gaming, ca o simulare a celebrelor săli de calculatoare ce împanzeau Romania acum câtiva ani. Sper ca peste 2 ani utilizatorul să poată închiria un PC doar prin intermediul internetului, iar actualizarea componentelor să fie o chestie a trecutului pentru gameri. Am în vedere o platformă asemănătoare cu „Pay-per-view”-ul televiziunilor din Statele Unite, unde plătești atât cât accesezi.
Toate datele firmelor infiintate in cadrul Proiectului “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” si anume: denumire firma, adresa sediu social, adresa punct de lucru, domeniu de activitate, adresa de e-mail, website vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.snsh.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informatii noi despre acestea. Alte informatii importante si anunturi despre Proiect pot fi gasite pe website-ul: http://antreprenorismart.snsh.ro/.
Firmele infiintate prin Proiect si produsele/serviciile acestora vor fi sustinute si promovate pe piata locala si nationala in cadrul Evenimentelor de sustinere si promovare a START-UP-urilor in Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de sustinere si promovare intreprinderi.
Mult succes Antreprenorilor SMART!
Articol publicat in Opinia Nationala nr. 881/15 octombrie 2019, pag. 2