Majorarea capitalului social prin incorporarea profitului din anii anteriori
Presupunem ca o societate doreste sa efectueze o majorare de capital prin incorporarea profitului exercitiilor financiare precedente, in suma de 10.000 lei.
I.Aspecte contabile:
1171 | Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita | = | 1012 | Capital subscris varsat | 10.000 |
Conform prevederile O 1802/2014 in descrierea functionalitatii contului 101 Capital se arata ca in creditul contului 101 “Capital” se inregistreazs profitul contabil realizat in exercitiile financiare precedente, utilizat ca sursa de majorare a capitalului social (117).
II.Aspecte juridice:
In privinta majorarii de capital social, legea societatilor comerciale (L 31/1990) prevede la art. 210 umatoarele:
(1) Capitalul social se poate mări prin emisiunea de acțiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acțiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar și/sau în natură.
(2) De asemenea, acțiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepția rezervelor legale, precum și a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanțe lichide și exigibile asupra societății cu acțiuni ale acesteia.
(3) Diferențele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse în rezerve, fără a majora capitalul social.
(4) Mărirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a acțiunilor poate fi hotărâtă numai cu votul tuturor acționarilor, în afară de cazul când este realizată prin încorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
Majorarea capitalului social presupune o actualizare a actului constitutiv al societatii si inregistrarea la ONRC a mentiunii.