Opinia Nationala – interviu cu Nicolae Buzatu – Antreprenor SMART

Antreprenori SMART – Nicolae BUZATU

SBS PC MEDIC SRL

In cadrul Etapei a II-a a ProiectuluiAntreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” in perioada martie-iunie 2019 au fost infiintate 33 de START-UP-uri, iar dupa semnarea Contractelor de Subventie majoritatea a primit primele transe de finantare.

Asociatia ”Societatea Nationala Spiru Haret pentru Educatie, Stiinta si Cultura”, in calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, a incheiat in luna iulie, etapa de infiintare de firme din cadrul subactivitatii SA 5.1 Infiintare firme, acordare subventii si monitorizarea implementarii planurilor de afaceri.

In Regiunea Sud- Muntenia, au debutat in afaceri, cu activitati specifice domeniului ales, 33 START UP-uri, beneficiare ale ajutorului de minimis.

Continuăm seria interviurilor din ziarul Opinia Națională, prin care ne dorim să facem cunoscute atât domeniile de activitate în care activează firmele înființate în cadrul Proiectului, cât și informații despre Antreprenorii SMART.

Nicolae BUZATU „a mai cochetat cu ideea de a deveni întreprinzător” şi în trecut, dar prin Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes chiar a avut ocazia de a deveni antreprenor. A înfiinţat firma SBS PC MEDIC SRL, cu domeniul principal de activitate 6203 – Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul.
 
Am povestit cu domnul Nicolae Buzatu despre antreprenoriat şi despre faptul că a gândit această afacere analizându-şi situaţia într-un mod pragmatic:
Am gândit-o de la început ca o afacere de familie; fiul meu cel mare, Sebi, a absolvit „Automatică şi informatică aplicată”, iar cel mic, Ştefan, este în ultimul an la master „Traducere şi interpretare”, ei fiind angajaţii firmei, alături de mine. De mare ajutor ne sunt echipamentele şi sculele profesionale achiziţionate prin proiect, şi cursurile CISCO absolvite prin intermediul proiectului”.
 
Deşi afacerea a pornit mai greu, aflăm că, acum, în plină criză Coronavirus, activităţile Start-up-ului SBS PC MEDIC SRL sunt susţinute prin contracte de mentenanţă şi colaborare cu şase firme, alte câteva contracte de intervenţie şi clienţi persoane fizice.
 
Mai mult de atât, domnul Buzatu a identificat deja oportunităţi de dezvoltare a afacerii, respectiv, prin activităţi de proiectare şi dezvoltare de site-uri WEB.
 
Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?
Un antreprenor este o persoană care devine agent economic pentru a încerca să-şi împlinească viziunea privind un domeniu, care adoptă un comportament activ şi inovator şi acceptă deliberat riscuri financiare pentru a dezvolta direcţii noi în cadrul firmei sale.
În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?
Într-o discuţie cu prietenii prietenilor mei. Recunosc că am fost sceptic la început, dar pe parcursul cursurilor antreprenoriale am prins curaj şi am aplicat. Nu este complicat dacă ai parte de îndrumători buni.
Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor?
Dorinţa de a dovedi că pot fi propriul meu şef şi de a implementa ideile mele de management.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?
A reuşi să câştigi financiar atât cât ai nevoie să trăieşti decent, să păstrezi respectul clienţilor şi să ai salariaţi mulţumiţi şi devotaţi.
Au existat probleme care v-au întârziat înfiinţarea firmei?
Nu.
Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?
Încerc să păstrez afacerea ca o afacere de familie pe domeniul stabilit (aşa cum este şi acum), care, în zona mea, este destul de limitat. Şi încerc să dezvolt domeniile colaterale: pagini web, aplicaţii software, instalaţii de reţea.
Ce surse de învăţare utilizaţi pentru dezvoltarea dumneavoastră personală?
Internetul, cărţile şi cursurile.
Ce puteţi să ne povestiţi despre dumneavoastră, un om care acum este antreprenor?
Mă numesc Nicolae Buzatu, Nick pentru prieteni şi colaboratori. Am 56 de ani şi am absolvit Electronică la Institutul de Inginerie Piteşti, cu peste 30 ani experienţă în automatizări, dintre care, 16 ani în telecomunicaţii. Mă ocup de calculatoare şi de reţele de când a apărut generaţia Z80, 286, până în prezent. Am mai cochetat cu ideea de a deveni întreprinzător şi altă dată, dar faptul că aveam un job destul de bun, care îmi lăsa timp şi pentru pasiunile mele, pescuitul şi lectura, nu a fost un îndemn pentru mine. În 2018, la un pahar de vorbă cu prietenii, am aflat de cursurile de antreprenoriat desfăşurate de Universitatea Spiru Haret, la Facultatea de Ştiinţe Economice din Câmpulung. M-am informat de procedurile de înscriere, am urmat cursurile, am aplicat la concursul de planuri de afaceri şi, ca urmare, în aprilie 2020 am împlinit un an de când afacerea SBS PC MEDIC SRL este pe drumul cel bun.
 
Perspectiva, ţinând cont de situaţia actuală (martie-aprilie 2020) şi de faptul că în zonă au mai fost deschise trei firme cu acelaşi profil, prin intermediul altor proiecte europene, nu este prea optimistă. Dar mergem înainte şi luptăm pentru a ne menţine pe piaţă (prin seriozitate şi profesionalism) şi pentru a creşte. Iar dacă situaţia la sfârşitul crizei o va cere, ne gândim la o diversificare a activităţilor cu ceea ce va fi necesar, ţinând cont de experienţa noastră profesională.
Toate datele firmelor înfiinţate în cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, anume: denumire firmă, adresă sediu social, adresă punct de lucru, domeniu de activitate, adresă de e-mail, website vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.snsh.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informaţii noi despre acestea. Alte informaţii importante şi anunţuri despre Proiect pot fi găsite pe website-ul: http://antreprenorismart.snsh.ro/.
 

Firmele infiintate prin Proiect si produsele/serviciile acestora vor fi sustinute si promovate pe piata locala si nationala in cadrul Evenimentelor de sustinere si promovare a START-UP-urilor in Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de sustinere si promovare intreprinderi.

Mult succes Antreprenorilor SMART!

Articol publicat in Opinia Nationala nr. 908/5 mai 2020, pag. 3.

Expert PR Cristina Irina DOBROTĂ
Telefon: 021.312.23.01 • E-mail: prantreprenorismart@gmail.com
https://www.facebook.com/antreprenorismart
http://antreprenorismart.snsh.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *