Ce presupune inactivitate fiscala?

Articolul 92 alin. 1-3 din legea 207/2015 privind Codul de porcedura fiscala prezinta cazurile in care un contribuabil este declarat inactiv fiscal astfel:

·        pe parcursul unui semestru calendaristic nu isi indeplineste nicio obligatie declarativa prevazuta de legislatia in vigoare;

·        se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu ii permit organului de control identificarea acestuia;

·        organul fiscal central constata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;

·        este inscrisa in registrul comertului inactivitatea temporara;

·        durata de functionare este expirata;

·        nu mai are organe statutare;

·        durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

Asadar, in termen de 5 zile de la primirea informatiilor de la ONRC cu privire la faptul ca un contribuabil se afla in una din situatiile prezentate mai sus, ANAF intocmeste o lista care cuprinde contribuabilii care se afla in una din situatiile prezentate mai sus.

Decizia de declarare a inactivitatii se emite in maxim 5 zile lucratoare de la intocmirea listei in cazurile de inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului si in care durata de functionare a societatii este expirata pentru fiecare contribuabil inscris in lista.

Pentru persoanele care nu mai au organe statutare sau durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu este expirata, organul fiscal transmite contribuabililor in maxim 5 zile lucratoare o Notificare in vederea clarificarii situatiei pentru care a fost declarat inactiv.

Daca in termen de 30 de zile de la data primirii notificarii contribuabilii fac dovada ca nu se mai afla in situatia care a condus la transmiterea notificarii, acestia nu vor fi inscris in evidenta contribuabililor declarati inactivi.

Dovada care trebuie prezentata este certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului cu privire la clarificarea situatiei in cauza. Aceasta trebuie depusa de contribuabil la organul fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *